Με πολύ μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουνίου οι σούπερ τελικοί της Πράσινης Ποδοσφαιρικής Ανάπτυξης για το αγωνιστικό έτος 2008 – 2009 που διεξήχθησαν στην ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού, το γήπεδο “Απόστολος Νικολαϊδης” στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Το διήμερο αυτό ποδοσφαιρικό φεστιβάλ με την ονομασία Nestle Ice cream Challenge Tournament αποτέλεσε την ολοκλήρωση των πανελλαδικών τουρνουά που διεξήχθησαν τον περασμένο Απρίλιο στα 3-5 Πηγάδια Νάουσας (για τις ομάδες της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου) και στην αθλητική εγκατάσταση Sportcamp στο Λουτράκι (για τις ακαδημίες της Νότιας Ελλάδας, των Νήσων και της Κύπρου), σε 3 ηλικιακές κατηγορίες.

Οι φιναλίστ των τελικών των δύο (2) αυτών τουρνουά κέρδισαν τη συμμετοχή τους στους αγώνες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου και φιλοξενήθηκαν από την Πράσινη Ποδοσφαιρική Ανάπτυξη η οποία κάλυψε όλα τα έξοδα διαμονής και σίτισής τους στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του διημέρου.

Δεκατέσσερις (14) ομάδες μαζί με τους προπονητές τους καθώς και πολλούς γονείς και συνοδοί ξεκίνησαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας και έδωσαν το παρόν στην αρχή των αγώνων το Σάββατο το πρωί. Πολλές δε ήταν οι αποστολές που έφτασαν στο γήπεδο της Λεωφόρου αρκετές ώρες πριν την έναρξη των αγώνων, θέλοντας να φωτογραφηθούν στο ιστορικό γήπεδο και να απολαύσουν κάθε στιγμή της διήμερης εκδρομής τους.

Σάββατο 27 Ιουνίου – Ημιτελική φάση

Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 11.00 το πρωί του Σαββάτου με τις φιναλίστ να αγωνίζονται στο final four σε κάθε ηλικιακή κατηγορία διεκδικώντας τη συμμετοχή τους στο μεγάλο τελικό. Οι πρωταθλήτριες ομάδες του τουρνουά της Βορείου Ελλάδας αντιμετώπισαν τις δευτεραθλήτριες του τουρνουά της Νότιας Ελλάδας και αντιστρόφως.

Τις θέσεις τους στο γήπεδο της Λεωφόρου είχαν πάρει οι σκάουτερ του Παναθηναϊκού και παλαίμαχοι άσσοι Τάκης Λουκανίδης, Τότης Φυλακούρης και Κώστας Μάρκου ενώ την ευθύνη της οργάνωσης του τουρνουά είχαν εκ μέρους της Πράσινης Ποδοσφαιρικής Ανάπτυξης ο γενικός διευθυντής Βασίλης Αργυρίου και ο υπεύθυνος του δικτύου Σταμάτης Αργύρης.

Την ευθύνη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις είχε το στέλεχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Ζαβραδινός που με την εμπειρία και την διάθεση του συντέλεσε αποφασιστικά στην άρτια διοργάνωση των αγώνων για τις ανάγκες των οποίων εργάστηκαν άλλοι 8 άνθρωποι της ομάδας αφιλοκερδώς με μόνο κίνητρο την αγάπη τους για τον Παναθηναϊκό!

Οι αγώνες τελείωσαν στις 22.30 μ.μ. με ένα σύντομο διάλειμμα το μεσημέρι όπου η υψηλή θερμοκρασία δεν επέτρεπε την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.

Τα αποτελέσματα των αγώνων είναι τα κάτωθι:

Κατηγορία 1994 – 1995
ΑΕ Ποντίων Κατερίνης 5 – 6 στα πέναλντι (1-1)
Ζακυνθιακός – Κανονιέρηδες Θεσσαλονίκης 2-0

Κατηγορία 1996 – 1997
Αίαντας Λαμίας – Σούδα Χανίων 5 – 0
Σούδα Χανίων – Πανελευσινιακή 0 – 0
Πανελευσινιακή – Αίαντας Λαμίας 0 – 3

Αριστέας Άργους – Ζακυνθιακός 5 – 1
Ζακυνθιακός – Κανονιέρηδες Θεσσαλονίκης 1 – 0
Κανονιέρηδες Θεσσαλονίκης – Αριστέας Άργους 0 – 0

Κατηγορία 1998 – 1999
Πήγασος Ιωαννίνων – Ακαδημία Ρεθύμνου 4 – 3
ΑΕ Ποντίων Κατερίνης – Αθλόπολις Πρέβεζας 1 – 4

Κυριακή 28 Ιουνίου – Τελική φάση

Παρουσία 1.000 και πλέον θεατών διεξήχθησαν οι μεγάλοι και μικροί τελικοί σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες με το θέαμα να είναι πολύ υψηλού επιπέδου και τους μικρούς αθλητές να κάνουν κατάθεση ψυχής και να παλεύουν με νύχια και με δόντια για την νίκη, κάνοντας τους scouter του Παναθηναϊκού που δεν έχασαν λεπτό από τους αγώνες να σημειώνουν πολλά ονόματα ποδοσφαιριστών όλων των ηλικιών, για κάποιους από τους οποίους θα γίνουν άμεσες επαφές για την απόκτηση τους!

Την παράσταση πάντως έκλεψαν οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού Σωτήρης Νίνης, Αλέξανδρος Τζόρβας και Σωτήρης Λεοντίου που συνοδευόμενοι από το γενικό διευθυντή της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Φάνη Βουτσαρά, έκαναν την εμφάνιση τους στις 12.00 μ.μ. προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους νεαρούς αθλητές που σχημάτισαν μεγάλες ουρές για να πάρουν αυτόγραφα και να φωτογραφηθούν με τους άσσους του τριφυλλιού. Το γεγονός δε ότι και οι 3 ποδοσφαιριστές προέρχονται από την ακαδημία του Παναθηναϊκού, έδωσε ξεχωριστό χρώμα στην παρουσία τους.

Στο αγωνιστικό μέρος οι αγώνες ήταν συγκλονιστικοί με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τελικό στην κατηγορία 1996 – 1997 όπου ο Αριστέας Άργους κατέβαλε την αντίσταση του Αίαντα Λαμίας στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλντι με 5 – 4 μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα που έληξε με 1 – 1 στην κανονική διάρκεια.

Η ομάδα του Άργους κατάφερε να αναδειχτεί πρωταθλήτρια και στην κατηγορία 1994 – 1995 επικρατώντας του Ζακυνθιακού με 2 – 0 με τον αγώνα αυτό να περιλαμβάνει το πιο δραματικό στιγμιότυπο του τουρνουά όταν ένας αθλητής της Ζακύνθου πέτυχε αυτογκόλ λίγο πριν τη λήξη του αγώνα κάνοντας το 0 – 2 και έπεσε κλαίγοντας στο χορτάρι , με τον μεγάλο Τάκη Λουκανίδη να σπεύδει να τον παρηγορήσει!
Στη κατηγορία 1998 – 1999 πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ακαδημία Αθλόπολις Πρέβεζας που παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0 – 1 από την ακαδημία Ρεθύμνου κατάφερε να γυρίσει το ματς και να επικρατήσει με 4 – 1.

Η τελετή λήξης είχε έντονη συναισθηματική φόρτιση που προερχόταν από την υπερποσπάθεια όλων των ομάδων, την ουσιαστική λήξη της αγωνιστικής χρονιάς για την Πράσινη Ποδοσφαιρική Ανάπτυξη αλλά και το γεγονός ότι το τουρνουά αυτό ήταν πιθανότατα μία από τις τελευταίες εκδηλώσεις που φιλοξένησε το ιστορικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν όλες τις ομάδες ανεξάρτητα της τελικής κατάταξης για την συμμετοχή τους, τονίζοντας ότι όλες αυτές ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να συμμετάσχουν στους αγώνες και έδωσαν ραντεβού για το προσεχή Σεπτέμβριο όπου θα ξεκινήσουν οι αγωνιστικές και εκπαιδευτικές της εκδηλώσεις για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της τελικής φάσης:

Κατηγορία 1995 – 1995
Τελικός: Αριστέας Άργους – Ζακυνθιακός 2 – 0
Μικρός τελικός: Κανονιέρηδες Θεσσαλονίκης – ΑΕ Ποντίων Κατερίνης 0 – 4

Κατηγορία 1996 – 1997
Τελικός: Αίαντας Λαμίας – Αριστέας Άργους 4 – 5 στα πέναλντι (1 – 1)
Μικρός τελικός: Πανελευσινιακή – Ζακυνθιακός 3 – 0
Θέσεις 5 – 6: Κανονιέρηδες Θεσσαλονίκης – Σούδα Χανίων 1 – 3

Κατηγορία 1998 – 1999
Τελικός: Αθλόπολις Πρέβεζας – Ακαδημία Ρεθύμνου 4 – 1
Μικρός τελικός: ΑΕ Ποντίων Κατερίνης – Πήγασος Ιωαννίνων 4 – 3