Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης την οποία παραχώρησε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, κ. Ζεσουάλντο Φερέιρα στη Nova σήμερα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου:
Ο Παναθηναϊκός είναι πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα, έχει περάσει τα derby και συνολικά ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα. Είστε ικανοποιημένος από τη βαθμολογική συγκομιδή και την εικόνα της ομάδας μέχρι τώρα;
Ασφαλώς το να είσαι πρώτος είναι καλό. Έπειτα από οκτώ αγώνες και αφού έχουν μεσολαβήσει τα παιχνίδια με την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό βρισκόμαστε σε μια καλή θέση. Μοναδικό μας αγωνιστικό ατόπημα μέχρι τώρα ήταν η ισοπαλία με τον Ατρόμητο, αν και όλοι θυμόμαστε ότι σ’ εκείνον τον αγώνα κληθήκαμε να παίξουμε για 90 λεπτά με 10 παίκτες. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αν δεν υπήρχε εκείνο το αποτέλεσμα θα ήταν όλα τέλεια. Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι πέρα από τους βαθμούς που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι τώρα, η ομάδα παίζει καλά.
Ακολουθεί ο αγώνας με τον ΟΦΗ. Αυτά τα παιχνίδια είναι πιο δύσκολα σε σχέση με τα derby;
Δεν θέλω να συγκρίνω τα δύο παιχνίδια από πλευράς ποιότητας των δύο ομάδων. Οπωσδήποτε ο Ολυμπιακός είναι ισχυρότερος από τον ΟΦΗ, το θέμα όμως δεν είναι η πλευρά του γηπέδου που βρίσκεται ο αντίπαλος. Τα πράγματα θα πρέπει να τα δούμε από τη δική μας πλευρά. Εμείς θα πρέπει λοιπόν να έχουμε τό ίδιο κίνητρο και την ίδια διάθεση που είχαμε στον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Έπειτα από έναν μεγάλο αγώνα με έναν δύσκολο αντίπαλο είναι πολύ σημαντικό να πετύχεις ένα καλό αποτέλεσμα. Βεβαίως, μετά από κάθε μεγάλο αγώνα υπάρχει η τάση να μειώνεται ο βαθμός συγκέντρωσης των ποδοσφαιριστών. Γι’ αυτό το λόγο στον αγώνα με τον ΟΦΗ οφείλουμε να διατηρήσουμε την αυτοπεποίθησή μας ψηλά και να κρατήσουμε την απόδοσή μας στην ίδια υψηλά επίπεδα. Συνεπώς, για τους λόγους που προανέφερα, ο αγώνας με τον ΟΦΗ θα είναι πιο δύσκολος από τον προηγούμενο, ακριβώς όπως είχα πει και παλιότερα ότι ο αγώνας με την ΑΕΚ θα ήταν πιο δύσκολος από εκείνον με τον ΠΑΟΚ που είχε προηγηθεί και έτσι ήταν πραγματικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι και είναι λογικό η απόδοσή τους να μην κινείται πάντοτε στα ίδια υψηλά επίπεδα. Θα πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, να έχουμε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και αυτοπεποίθησης ώστε να αντιμετωπίσουμε τον ΟΦΗ, ο οποίος είναι μια καλή και ποιοτική ομάδα, η οποία στο ΟΑΚΑ θα προσπαθήσει να μας εξουδετερώσει πετυχαίνοντας γκολ. Από τη δική μας την πλευρά θα πρέπει να έχουμε υπομονή, επιμονή, εγρήγορση κι αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον αγώνα. Επίσης, ελπίζω ο κόσμος μας να μας στηρίξει με τη θέρμη και την ένταση που το έκανε στον πρόσφατο αγώνα με την ΑΕΚ.
Σαν σήμερα, πέρσι καθίσατε για πρώτη φορά στον πάγκο του Παναθηναϊκού για τον αγώνα με την Μπαρτσελόνα. Έχοντας κλείσει έναν χρόνο σαν προπονητής της ομάδας πώς θα τον περιγράφατε;
Ήταν ένας χρόνος μέσα στον οποίο συνέβησαν πολλά. Ήταν ένας χρόνος δύσκολος. Υπήρξε τόσο για μένα όσο και για τους συνεργάτες μου, ενδεχομένως και για τους ποδοσφαιριστές, μια καινούργια εμπειρία. Όλοι όμως ξέρετε και το έχω πει και στο παρελθόν και θα το επαναλάβω ότι μου αρέσει πάρα πολύ ο Παναθηναϊκός. Είναι ένας μεγάλος σύλλογος και πιστεύω ότι μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερος. Υπάρχουν βέβαια κοινωνικά προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα οποία μας επηρεάζουν και τα οποία δύσκολα θα επιλυθούν. Και αυτό το λέω διότι ενδεχομένως να χάσαμε πολλά που υπό άλλες συνθήκες δεν θα χάναμε. Αυτό ωστόσο που γίνεται τους τελευταίους μήνες στην ομάδα το θεωρώ θετική εξέλιξη στον αγωνιστικό τομέα και σαν προπονητής θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω την ίδια δουλειά που κάνω από την πρώτη στιγμή με αυτοπεποίθηση. Πιστεύω πολύ στη δουλειά μου και την κάνω με τον καλύτερο, κατά τη γνώμη μου, τρόπο και θα κάνω ό, τι μπορώ και ό, τι πρέπει προκειμένου η ομάδα να βελτιώνεται και να είναι εξίσου καλή και στο μέλλον. Βεβαίως, τι θα γίνει στο απώτερο μέλλον, αυτό δεν το γνωρίζω και δεν μπορώ να το πω, όμως, ό, τι και να γίνει, οι αλλαγές που μπορεί να επιτελεστούν χρειάζονται προσαρμογή. Και η προσαρμογή (μιλάω καθαρά για τον αγωνιστικό τομέα γιατί τα διοικητικά δεν είναι δική μου δουλειά) θέλει χρόνο. Αλλά ο χρόνος στο ποδόσφαιρο είναι πιεστικός σαν το χθες.
Μια τελευταία ερώτηση: Πιστεύετε ότι μετά από ένα χρόνο πλέον μπορείτε να πείτε πως η ομάδα του Παναθηναϊκού που βλέπουμε σήμερα φέρει τη σφραγίδα σας;
Όπως είπα και πριν, οι αλλαγές χρειάζονται προσαρμογή, πράγμα το οποίο σημαίνει πως χρειάζεται χρόνος προσαρμογής. Η σημερινή ομάδα, σ’ ό, τι αφορά το πνεύμα και την ατμοσφαιρα, πιστεύω πως, ναι, έχει αρκετά από τα χαρακτηριστικά μου, αρκετά από τα πράγματα που της έχω δώσει. Τι θα γίνει στο μέλλον, κανείς δεν μπορεί να το προσδιορίσει. Θα έλεγα όμως πως αν οι παίκτες, όλοι μαζί, συνεχίσουν την ομαδική και καλή δουλειά τότε είναι σίγουρο ότι θα έχουμε αποκτήσει περισσότερη δύναμη και θα έχουμε και περισσότερες λύσεις στη διάθεσή μας. Όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη πέρσι στο τέλος της περιόδου, αλλά και πως ξεκίνησε η φετινή περίοδος. Επίσης όλοι θυμόμαστε τι έγινε πέρσι το Δεκέμβρη όταν αποχώρησαν τόσο ο Τεχνικός Διευθυντής όσο και ο Διευθυντής Ποδοσφαίρου και πως προχώρησε η ομάδα μετά. Όταν ξεκινήσαμε φέτος χρειάστηκε να κολυμπήσουμε στα βαθιά, να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις δουλεύοντας ουσιαστικά με αντίπαλο το χρόνο. Παράλληλα, μην ξεχνάμε ότι χάσαμε τον Νίνη και τον Λάζαρο, ενώ δεν είχαμε κοντά μας πριν τελειώσει η προετοιμασία ούτε τον Ζέκα, ούτε τον Κουίνσι, ούτε τον Τοτσέ οι οποίοι ήρθαν αργότερα. Ακόμα και ο Βιτόλο, ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα στην Αυστρία πέρασε καιρός μέχρι να είναι απολύτως έτοιμος ενώ ο Ρούντολφ ήρθε την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Όταν λοιπόν κάνουμε μια ανάλυση της περιόδου αυτής, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι παίκτες που υπήρχαν μέχρι τότε έκαναν μια αρκετά καλή δουλειά την οποία και συνεχίζουν. Οι νέοι παίκτες, που ήρθαν αργότερα είναι ένα νέο αίμα, το οποίο ήρθε για να μας ενισχύσει και να μας προσφέρει ακόμα καλύτερες λύσεις. Θα έλεγα ότι έχουμε ξεπεράσει μεγάλο μέρος των προβλημάτων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προστίθενται καινούργια στη διαδρομή, τα οποία πρέπει επίσης να επιλυθούν. Από εκεί και πέρα, από το πόσο έξυπνα και αποτελεσματικά θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, θα εξαρτηθεί και το αν θα πετύχουμε ή όχι στο έργο μας.