Στις 15 Οκτωβρίου του 1980 έφυγε από τη ζωή μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του Παναθηναϊκού. Ο Απόστολος Νικολαϊδης. Ο «Πατριάρχης» του συλλόγου αφιέρωσε την ζωή του στον Παναθηναϊκό ταυτίζοντας την με την ιστορία του.
Βιογραφία του Απόστολου Νικολαϊδη – O «Πατριάρχης» του Παναθηναϊκού
Ο Απόστολος Νικολαϊδης υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία του Παναθηναϊκού και μνημονεύεται εώς και τις μέρες μας ως ο «Πατριάρχης» της Παναθηναϊκής οικογενείας. Υπηρέτησε τον σύλλογο από όλα τα πόστα: Αθλητής, πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος του συμβουλίου, για περίπου έξι δεκαετίες.
Το πάθος του για τον αθλητισμό, του έδωσε θέση ανάμεσα στους κορυφαίους στην ιστορία του αθλητισμού στήν Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό και αποτέλεσε πρότυπο για τους νέους αθλητές.
Ο Απόστολος Νικολαϊδης γεννήθηκε στη Φιλλιπούπολη (Πλοβντιβ), της Βουλγαρίας, την ίδια χρονιά που διοργανώθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα, το 1896. Μετακόμισε σε νεαρή ηλικία στην Κωνσταντινούπολη όπου φοίτησε στη Ροβέρτειο Σχολή της Πόλης. Ένα σχολείο το οποίο εκείνη την εποχή συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου.
Υπήρξε ένα φαινόμενο «πολυαθλητή», με εξαιρετικές επιδόσεις στο δέκαθλο, στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ και στο βόλλεϊ. Αργότερα διακρίθηκε και ως οδηγός αγώνων, κερδίζοντας πολλές κούρσες.
Το καλοκαίρι του 1914 ήρθε στην Αθήνα, και ο φίλος του Μιχάλης Παπάζογλου (ο άνθρωπος που χάρισε το έμβλημα του τριφυλλιού στο σύλλογο) τον κάλεσε να γίνει μέλος της οικογένειας του Παναθηναϊκού. Αφού επέστρεψε στην Πόλη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του, εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό το 1917. Το 1920 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αμβέρσας συμμετείχε ως αθλητής του στίβου και του ποδοσφαίρου ταυτόχρονα.
Είχε μια επιτυχημένη καριέρα ως ποδοσφαιριστής, προπονητής (ακόμη και ομονσπονδιακός), και την περίοδο 1926-1927 εξελέγη πρόεδρος της ΕΠΟ. Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από την κατοχή των Γερμανών, εξελέγη πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, τον οποίο υπηρέτησε από αυτή τη θέση για 20 χρόνια. Παράλληλα την ίδια θέση κατείχε και στην ΕΛΠΑ.
Πρόεδρος του Παναθηναϊκού εξελέγη μετά τη μεταπολίτευση, το 1974, άλλα ήταν επί δεκαετίες ο άνθρωπος που έπαιρνε όλες τις αποφάσεις στο Σύλλογο. Ως λάτρης όλων των αθλημάτων, πίστευε πως ο Παναθηναϊκός θα γίνει ακόμα μεγαλύτερος εάν ο Σύλλογος είναι ενεργός σε όλα τα αθλήματα. Επί των ημερών του, ο Παναθηναϊκός έφτασε να διατηρεί περισσότερα από 20 τμήματα, τα οποία έκαναν πρωταθλητισμό σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Ο Απόστολος Νικολαϊδης ήταν σεμνός και μορφωμένος –μιλούσε άπταιστα 7 γλώσσες- και ζητούσε το απόλυτο από τους συνεργάτες του. Κατάφερε να δημιουργήσει μεγάλη περιουσία καθώς ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις με θαυμαστά αποτελέσματα, φθάνοντας να είναι ιδιοκτήτης της βιομηχανίας χαρτοποιίας «ΣΟΦΤΕΞ».
Στις 15 Οκτωβρίου του 1980, ο Απόστολος Νικολαϊδης απεβίωσε σε ηλικία 84 χρονών. Στην κηδεία του που έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, παραβρέθηκε σύσσωμη η οικογένεια του Παναθηναϊκού, ενώ τη σορό του πήραν στους ώμους όκτω αθλητές του συλλόγου που έγραψαν ιστορία. Οι αθλητές ήταν: Οικονομόπουλος, Καμάρας, Αντωνίαδης (ποδόσφαιρο), Ζαχαρόπουλος (στίβος), Γεωργαντής, Ηλιόπουλος (βόλεϊ), Γκάρος, Καλογερόπουλος (μπάσκετ).
Αμέσως μετά το θάνατο του, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μετονομάστηκε σε «Απόστολος Νικολαϊδης» ως ελάχιστος φόρος τιμής στον «Πατριάρχη» του Παναθηναϊκού.