MatchDay Mag vs HJK
Η αντεπίθεση του Παναθηναϊκού καλά κρατεί στο πρωτάθλημα. Οι Πράσινοι μετρούν τρεις σερί νίκες απέναντι σε Βόλο, Λαμία και Παναιτωλικό και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής απ’ την κορυφή. Πλέον ήρθε η ώρα για να αρχίσει η αντεπίθεση και στην Ευρώπη. Οι παίκτες του Τριφυλλιού αδίκησαν τους εαυτούς τους στους αγώνες με την Μπόρατς και την Τζουργκάρντεν κερδίζοντας μόλις έναν βαθμό αν και προηγήθηκαν στο σκορ και στα δύο ματς. Το παιχνίδι με την HJK στο ΟΑΚΑ για την 4η αγωνιστική της League Phase είναι κάτι περισσότερο από κομβικής σημασίας για την ομάδα του Ρουί Βιτόρια, που πρέπει πάση θυσία να νικήσει για να εισέλθει σε τροχιά πρόκρισης στα νοκ άουτ του Conference League.
Πάμε Τριφυλλάρα μου!
Το μήνυμα του κόουτς
“Η αναμέτρηση με την HJK είναι ένας αγώνας στον οποίο πρέπει να παίξουμε με εξυπνάδα και να εκμεταλλευτούμε τους χώρους και τις ευκαιρίες που θα μας δοθούν. Το σημαντικότερο όλων είναι οι παίκτες μας να μπουν με καλή ψυχολογία στο παιχνίδι και με έμπνευση, αλλά να έχουν και σωστές τοποθετήσεις τακτικά. Όσο περισσότερο χρόνο καταφέρουμε να έχουμε σωστή δομή μέσα στον αγωνιστικό χώρο, τόσο θα αυξήσουμε τις πιθανότητες της νίκης μας.
Οφείλω να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος με τους ποδοσφαιριστές μου διότι ό,τι μήνυμα τους έχουμε περάσει το έχουν αφομοιώσει πολύ καλά. Είναι ένα καταπληκτικό γκρουπ ποδοσφαιριστών και είμαι πολύ ικανοποιημένος απ’ την προσπάθειά τους. Βεβαίως έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο”
Ρουί Βιτόρια
Project Ιωαννίδης 2028
Σπανίζουν στις μέρες μας οι ποδοσφαιριστές-σημαίες. Η παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου έχει ανοίξει την αγορά και δύσκολα βρίσκεις πια παίκτες, οι οποίοι μένουν για πολλά χρόνια στον ίδιο σύλλογο. Ο Φώτης Ιωαννίδης δεν ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία. Διανύει την πέμπτη του σεζόν στον Παναθηναϊκό και δεν πρόκειται να πάει πουθενά. O Φώτης και ο Παναθηναϊκός συνεχίζουν μαζί…
Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη λοιπόν! Ο Φώτης και ο Παναθηναϊκός συνεχίζουν μαζί. Μέχρι το 2028! Το ήθελε η ομάδα, το ήθελε ο παίκτης, το ήθελε, φυσικά, και ο κόσμος του Παναθηναϊκού που έχει αγαπήσει πολύ τον Ιωαννίδη διότι στο πρόσωπό του, πέρα απ’ το αδιαμφισβήτητο ταλέντο και τη μεγάλη ποδοσφαιρική του κλάση, είδε έναν παίκτη που δέθηκε με την ομάδα. Που τα δίνει όλα μέσα στο γήπεδο. Που παίζει με αυταπάρνηση και θυσία αψηφώντας πολλές φορές ακόμα και τραυματισμούς…
Διαβάστε περισσότεραΟ Τιν Γεντβάι διανύει τη δεύτερη σεζόν του στον Παναθηναϊκό και από την πρώτη ημέρα που φόρεσε τα πράσινα αποτελεί μια σταθερά κι ένα σημείο αναφοράς για την οπισθοφυλακή της ομάδας. Δυναμικός και συνάμα ήρεμος στο παιχνίδι του, ο Κροάτης στόπερ, ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα 29α γενέθλιά του, έχει παίξει κομβικό ρόλο στην πορεία του Τριφυλλιού.
Ήρθε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2023 με δανεισμό από τη Λοκομοτίβ Μόσχας και πολύ γρήγορα δέθηκε με την ομάδα. Αγάπησε τον Παναθηναϊκό και αγαπήθηκε, γεγονός που οδήγησε -σε συνδυασμό με την εξαιρετική αγωνιστική παρουσία του- στην απόκτησή του με μεταγραφή και στη σύναψη συμβολαίου μέχρι το 2027.
Ο Τιν εξηγεί στο Matchday Mag γιατί η απόφασή του να παραμείνει στο Τριφύλλι ήταν εύκολη, ενώ αποκαλύπτει τον βασικό λόγο που τον κράτησε στην ομάδα. Παράλληλα, αναφέρεται στην μέχρι πορεία του Παναθηναϊκού σε πρωτάθλημα και Ευρώπη αλλά και στις τεράστιες δυνατότητες που έχουν οι Πράσινοι…
Διαβάστε περισσότεραΟ Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία του ομάδα απ’ τη Φινλανδία. Μολονότι οι Πράσινοι αριθμούν περισσότερους από 300 ευρωπαϊκούς αγώνες δεν έχουν βρεθεί ποτέ απέναντι σε φινλανδική ομάδα από το 1960, οπότε έκαναν ντεμπούτο στα Κύπελλα Ευρώπης.
Διαβάστε περισσότεραΟ Νοέμβριος υπήρξε… γλυκός για τον Παναθηναϊκό κατά το παρελθόν στα Κύπελλα Ευρώπης. Οι Πράσινοι κατέγραψαν μεγάλες και ιστορικές νίκες, οι οποίες έχουν χαραχτεί βαθιά στις μνήμες των φίλων του Τριφυλλιού. Θυμόμαστε πέντε σπουδαίες εντός έδρας ευρωπαϊκές βραδιές, που έκαναν ακόμα πιο ξακουστό το όνομα του Παναθηναϊκού πέρα απ’ τα ελληνικά σύνορα…
1 Νοεμβρίου 1995
Παναθηναϊκός – Πόρτο 0-0
Ο Παναθηναϊκός, που είχε αρχίσει τον όμιλο του Champions League με νίκες επί της Ναντ και της Πόρτο, προερχόταν απ’ την ήττα στο Άαλμποργκ και χρειαζόταν πάση θυσία θετικό αποτέλεσμα απέναντι στην Πόρτο. Οι Δράκοι, που εκείνη την εποχή διέθεταν μια σπουδαία ομάδα, έκαναν τα πάντα για να αλώσουν το ΟΑΚΑ θέλοντας να πάρουν εκδίκηση για την άλωση του Ντας Άντας. Ωστόσο, η αρμάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα παίζοντας με ψυχή και αυταπάρνηση, κράτησε τους Πορτογάλους στο απόλυτο μηδέν κι έκανε βήμα πρόκρισης.
Παναθηναϊκός: Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γ.Χ Γεωργιάδης, Γ.Σ. Γεωργιάδης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι (66′ Καπουράνης), Μάρκος, Βαζέχα (89′ Λαγωνικάκης), Μαραγκός, Δώνης.
Πόρτο: Βίτορ Μπαΐα, Σεκρετάριο, Ρουί Ζόρζε, Αλοΐζιο, Κόστα, Έμερσον, Εντμίλσον, Ρουί Μπάρος (79′ Μπίνο), Ντομίνγκος, Παουλίνιο, Ντρούλοβιτς (86′ Φόλια).
22 Νοεμβρίου 1995
Παναθηναϊκός – Άαλμποργκ 2-0
Το όνομα της Άαλμποργκ δεν ήταν φημισμένο αλλά εκείνη την περίοδο διέθετε μια εξαιρετική ομάδα και έναν πολύπειρο προπονητή στον πάγκο όπως ήταν ο Ζεπ Πιόντεκ. Παρ’ όλα αυτά, οι απίθανοι Πράσινοι του Χουάν Ραμόν Ρότσα έδειξαν τις προθέσεις τους κυριολεκτικά με τη σέντρα καθώς ο Αλέκος Αλεξούδης σκόραρε στα 29 δευτερόλεπτα ένα απ’ τα γρηγορότερα γκολ στην ιστορία του Champions League! Ακολούθησε ένα δεύτερο τέρμα του Γιώργου Γεωργιάδη του Σάββα με εκτέλεση φάουλ στο 38′ για το τελικό 2-0 που έφερε το Τριφύλλι πιο κοντά στα προημιτελικά του Champions League.
Παναθηναϊκός: Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γ.Χ. Γεωργιάδης, Γ.Σ. Γεωργιάδης, Μάρκος, Μπορέλι, Αλεξούδης (53′ Καπουράνης), Βαζέχα, Μαραγκός, Δώνης (90′ Λαγωνικάκης).
Άαλμποργκ: Γκιλ, Κρούγκερ, Μάντσεν (60′ Γκρουνγκζάερ), Κρίστενσεν (81′ Χερσμούτσελ), Γιέσεν, Φάτσιους, Σίμονσεν, Πέτερσεν, Αντερσεν, Χ. Ρασμούνσεν, Π. Ρασμούνσεν.
4 Νοεμβρίου 1998
Παναθηναϊκός – Λανς 1-0
Δύο εβδομάδες μετά τη μεταξύ τους αναμέτρηση στο Φελίξ Μπολάρ, ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε τη Λανς στο ΟΑΚΑ για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Στις εξέδρες βρέθηκαν περισσότεροι από 55.000 θεατές δημιουργώντας μοναδική ατμόσφαιρα! Και το Τριφύλλι του Βασίλη Δανιήλ ήταν εκρηκτικό πανηγυρίζοντας μια σπουδαία νίκη με κεφαλιά-δυναμίτη του Λεωνίδα Βόκολου στο 53’ έπειτα από καταπληκτική ασίστ από εκτέλεση φάουλ του Άγγελου Μπασινά.
Παναθηναϊκός: Βάντσικ, Αποστολάκης, Μιλόγεβιτς, Γκούμας, Βόκολος, Λαγωνικάκης, Κ. Κωνσταντινίδης, Μπασινάς, Ασάνοβιτς (80’ Κιάσσος), Βαζέχα (87’ Μάουρο), Λυμπερόπουλος.
Λανς: Βαρμούζ, Σικορά, Μανιέ, Ρουλ, Ντεμπεβέ (59’ Σμίτσερ), Νταλμά, Νιαρκό, Βαϊρέλες, Ντεΐ, Νουμά (70’ Ελουά), Μερίντ.
8 Νοεμβρίου 2000
Παναθηναϊκός – Γιουβέντους 3-1
Μια απ’ τις μεγαλύτερες βραδιές στην ιστορία του Παναθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε ένα κατάμεστο και φλογερό ΟΑΚΑ οι Πράσινοι του Άγγελου Αναστασιάδη προηγήθηκαν της Γιουβέντους με αριστοτεχνικό φάουλ του Σόουζα στο 7′. Ο Ιντσάγκι ισοφάρισε στο 24′ αλλά το Τριφύλλι ήταν ασταμάτητο. Ο Μπασινάς στο 58′ με άψογη εκτέλεση πέναλτι (το κέρδισε ο Λυμπερόπουλος έπειτα από μαγική ενέργεια) και ο Βαζέχα με ιδανικό τελείωμα στο 65′ -από ασίστ του Λύμπε- διαμόρφωσαν το επικό 3-1 που έστειλε τον Παναθηναϊκό στην επόμενη φάση του Champions League και τη Γιούβε εκτός Ευρώπης.
Παναθηναϊκός: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Φύσσας, Γκούμας, Βόκολος, Σάριτς, Μπασινάς, Σόουζα (46′ Γκαλέτο), Καραγκούνης (80′ Σιπνιέφσκι), Λυμπερόπουλος, Βαζέχα (74′ Βλάοβιτς).
Γιουβέντους: Φαν Ντερ Σάαρ, Φεράρα, Ο’ Νιλ (60′ Μπιριντέλι), Τακινάρντι, Πεσότο, Κόντε, Ιουλιάνο, Τζάνκι (57′ Ραμπούλα), Ντελ Πιέρο, Κοβάσεβιτς, Ιντσάγκι (63′ Τρεζεγκέ).
14 Νοεμβρίου 2002
Παναθηναϊκός – Φενερμπαχτσέ 4-1
Μαγική βραδιά στη Λεωφόρο! Ο Παναθηναϊκός του Σέρχιο Μαρκαριάν είχε αποσπάσει ισοπαλία (1-1) στο Σουκρού Σαράτσογλου βάζοντας θεμέλια πρόκρισης στην επόμενη φάση του Κυπέλλου UEFA. Στη ρεβάνς όμως οι Πράσινοι ήταν εξωπραγματικοί. Ο Λυμπερόπουλος στο 24′, ο Γκούμας στο 31′, ο Μικάελσεν στο 42′ και ο Βαζέχα στο 89′ υπέγραψαν τον θρίαμβο με 4-1 επί της Φενερμπαχτσέ που είχε μειώσει στο 37′ με τον Τουντσάι.
Παναθηναϊκός: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Χένρικσεν, Γκούμας, Κυργιάκος, Μπασινάς, Μικάελσεν (88′ Βόκολος), Καραγκούνης (73′ Κωνσταντινίδης), Λυμπερόπουλος, Ολισαντέμπε (79′ Βαζέχα).
Φενερμπαχτσέ: Ρουστού, Τεμιζκάνογλου, Οζάτ, Ραπάιτς (62′ Γιουνέζ), Σερχάτ, Τουντσάι Σανλί, Σιμσέκ (39′ Τσεϊχούν), Φατίχ Ακιέλ, Ορτέγκα, Τζόνσον (70′ Ουάσινγκτον), Στέβιτς.
Η HJK Ελσίνκι ιδρύθηκε το 1907 και έχει τη βάση της στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας. Μετρά 117 χρόνια ζωής και θεωρείται η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας. Έχει ως βασικά χρώματα το μπλε και το λευκό και από το 2000 χρησιμοποιεί ως έδρα την Μπολτ Αρένα χωρητικότητας 10.770 θεατών…
Διαβάστε περισσότερα80 συμμετοχές συμπλήρωσε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού ο Γιώργος Βαγιαννίδης, ο οποίος ήταν εκ των κορυφαίων στη νίκη επί του Παναιτωλικού. Βγαλμένος απ’ τα σπλάχνα του Τριφυλλιού ο «Βάγια» εντάχθηκε στις ακαδημίες του συλλόγου το 2010 σε ηλικία μόλις εννέα ετών! Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με το Τριφύλλι στις 14 Νοεμβρίου 2017, όντας μέλος της ομάδας Κ-17 των Πρασίνων. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού στις 16 Φεβρουαρίου 2020 σε παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στο ΟΑΚΑ σκοράροντας και το πρώτο του γκολ. Ένα δικό του τέρμα στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων έκρινε τον τελικό Κυπέλλου απέναντι στον Άρη το 2024.
Διαβάστε περισσότεραΉταν τέτοιες ημέρες του 1940, οπότε ο θρυλικός Μίμης Πιερράκος έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα. Ο σπουδαίος άσος του Παναθηναϊκού, μετά το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου, υπηρέτησε στο μέτωπο ως ασυρματιστής. Στις 18 Νοεμβρίου, κι ενώ βρισκόταν στην περιοχή Διποταμιά της Βόρειας Ηπείρου, τραυματίστηκε θανάσιμα από θραύσμα ιταλικής οβίδας. Το ίδιο πρωί είχε συλλάβει ως αιχμάλωτο έναν Ιταλό αεροπόρο, όπως περιέγραφε στο συγκινητικό γράμμα του προς τον αδερφό του -και συμπαίκτη του στο Τριφύλλι- Στέφανο.
Ο ήρωας Μίμης Πιερράκος θάφτηκε σε νεκροταφείο της Αλβανίας, μαζί με άλλους Έλληνες στρατιώτες που «έπεσαν» στο καθήκον. Μετά το τέλος του Εμφυλίου, ο Στέφανος Πιερράκος έχοντας τη βοήθεια του έφεδρου λοχία Χαράλαμπου Παπαδόπουλου, ο οποίος συνυπηρετούσε με τον Μίμη στο μέτωπο αλλά και ενός βορειοηπειρώτη κατοίκου της Διποταμιάς που είχε βοηθήσει στην ταφή, εντόπισε τον τάφο του νεκρού αδερφού του. Το 1950 κατόρθωσε -με τη συνδρομή και του Παναθηναϊκού- να μεταφέρει στην Ελλάδα τα οστά του, τα οποία ενταφιάστηκαν στο κοιμητήριο Ζωγράφου με τιμές: σκεπασμένα με τις σημαίες της Ελλάδας και του Παναθηναϊκού και με χώμα απ’ το γήπεδο της Λεωφόρου.
Ο Δημήτρης Πιερράκος γεννήθηκε το 1909 στο Γύθειο και το 1912 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στην Ένωση Αμπελοκήπων, όπου τον εντόπισαν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού. Αγωνίστηκε στο Τριφύλλι από το 1926 ως το 1933 όντας βασικό στέλεχος της πρωταθλήτριας ομάδας του 1930 και του ανεπανάληπτου 8-2 επί του Ολυμπιακού, όπου είχε σκοράρει. Μετακόμισε στην Κύπρο για μια τριετία και επέστρεψε στον Παναθηναϊκό το 1936 κατακτώντας το Κύπελλο του ‘40, τον τελευταίο προπολεμικό τίτλο. Ο αποκαλούμενος «Μπρακ» υπήρξε σπουδαίος εξτρέμ. Ξεχώριζε για τις θεαματικές του ενέργειες, τη δύναμή του, την ικανοτητά του στον αέρα αλλά και την έφεση που είχε στο σκοράρισμα.